Pomidor


Pomidor (Lycopersicon esculentum) jest gatunkiem z rodziny psiankowatych (Solanaceae) pochodzącym z Ameryki Południowej. Pomidor od wieków był uprawiany na terenach Peru i Meksyku. Do Europy został sprowadzony w XVI wieku, natomiast rozpowszechnił się dopiero w XIX i XX wieku. Obecnie pomidor jest jedną z najważniejszych roślin uprawnych w rejonach o klimacie ciepłym i umiarkowanym. Pomidor jest rośliną zielną, jednoroczną. Wytwarza system korzeniowy, który może sięgać nawet 1,5 m wgłąb ziemi. Główna masa korzeniowa znajduje się w wierzchniej warstwie podłoża (20-30 cm) w obrębie 1 m od rośliny. Pomidory, z racji swojego pochodzenia, dobrze rosną w wyższej temperaturze i źle znoszą jej spadki. Rośliny pomidora mają wysokie wymagania świetlne i nawozowe. Wymagania te różnią się w zależności od uprawianej odmiany.

Symbole odporności
ToMV odporność na wirusa mozaiki tytoniowej (mozaiki pomidora)
Ff:1,2,3,4,5 odporność na Cladosporium rasy A, B, C, D i E
Fol:1,2 odporność na Fusarium rasy 1 i 2
For odporność na Fusarium szyjki korzeniowej
On odporność na mączniaka prawdziwego (Oidium neolycopersici)
Pi tolerancja na zarazę ziemniaczaną na pomidorach (Phytophtora infestans)
Pl odporność na korkowatość korzeni (większość ras Pyrenochaeta lycopersici)
Va, Vd odporność na werticiliozę (Verticilium sp.)
Mi, Ma, Mj odporność na większość występujących szkodliwych nicieni
Si odporność na srebrzystość
HR (High Resistance) odporność wysoka
IR (Intermediate Resistance) odporność średnia

pobierz katalog